Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
Stabilizator sól sodowa karboksymetylocelulozy może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka w następujących przypadkach: 1. Nadmierna konsumpcja może prowadzić do zaburzeń trawienia, w tym biegunek, wzdęć i bólu brzucha. 2. Osoby z nietolerancją glutenu lub nietolerancją laktozy powinny zachować ostrożność przy spożyciu, ponieważ stabilizator sól sodowa karboksymetylocelulozy może zawierać te składniki. 3. W rzadkich przypadkach może wystąpić reakcja alergiczna na składnik, co objawia się swędzeniem, wysypką i obrzękiem. 4. Badania sugerują, że długotrwałe spożywanie stabilizatora sól sodowej karboksymetylocelulozy może prowadzić do zmniejszenia wchłaniania składników odżywczych z pożywienia. 5. Wysokie spożycie może również zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i otyłości.
Sól sodowa karboksymetylocelulozy jest stabilizatorem spożywczym dodawanym do żywności w celu poprawy konsystencji i trwałości produktów, a także może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Stabilizator sól sodowa karboksymetylocelulozy jest dodatkiem do żywności, który służy do poprawy stabilności, konsystencji i właściwości reologicznych produktów spożywczych. W diecie człowieka nie pełni on żadnej znaczącej funkcji odżywczej, ponieważ nie jest strawny i nie dostarcza organizmowi składników odżywczych.