Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
Stabilizator karboksymetylceluloza jest stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności, który ma za zadanie poprawić jej konsystencję i zapobiec rozwarstwianiu się składników. Jednakże, spożycie karboksymetylcelulozy może wiązać się z pewnymi potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Najczęstszym zagrożeniem jest możliwość wystąpienia reakcji alergicznych, zwłaszcza u osób, które są uczulone na bawełnę lub jakiś inny rodzaj celulozy. Objawy alergii mogą obejmować swędzenie, obrzęk ust i gardła, wysypkę skórną, problemy z oddychaniem i trudności w połykaniu. Ponadto, stosowanie karboksymetylcelulozy może negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy. Długotrwałe spożywanie żywności z dodatkiem tego stabilizatora może prowadzić do zaburzeń trawienia, wzdęć, bólu brzucha i biegunki. Warto również zwrócić uwagę na to, że karboksymetylceluloza jest substancją syntetyczną, która nie jest metabolizowana przez organizm człowieka. Może ona zatem gromadzić się w organizmie i prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych. Z tego względu, zaleca się ostrożność przy spożywaniu produktów żywnościowych z dodatkiem karboksymetylcelulozy oraz dokładne czytanie etykiet, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia.
Stabilizator karboksymetylceluloza jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca i stabilizująca.
Składnik stabilizator karboksymetylceluloza jest najczęściej używany w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca, emulgator oraz stabilizator. Jego główną funkcją jest poprawa konsystencji produktów spożywczych, tj. sosów, musów, dżemów, napojów, ciastek, lodów itp. Jest także stosowany jako dodatek w diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawiera glutenu.