Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
Stabilizator fosforany sodu może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia, gdy jest spożywany w nadmiernych ilościach. W skrajnych przypadkach może powodować negatywne skutki, takie jak problemy z trawieniem, biegunki, nudności lub wymioty. Może również prowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej organizmu, co może mieć dalsze negatywne skutki zdrowotne. Dlatego ważne jest, aby spożywać stabilizator fosforany sodu w umiarkowanych ilościach i zwracać uwagę na ilości stosowane w produktach spożywczych.
Stabilizator fosforanów sodu jest dodatkiem do żywności, który pomaga zachować świeżość i jakość produktu spożywczego.
Funkcją składnika stabilizator fosforany potasu (E340) w produktach spożywczych jest regulacja kwasowości oraz zapobieganie zlepianiu się i koagulacji składników produktu. Dzięki temu składnik ten jest często stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności, w tym m.in. w produktach mlecznych, napojach, słodyczach oraz wędlinach.