Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Spożycie sproszkowanych pomidorów może stwarzać potencjalne zagrożenia dla zdrowia człowieka, jeśli są one skażone lub zawierają szkodliwe substancje chemiczne. Nieprawidłowe przechowywanie i pakowanie sproszkowanych pomidorów może również prowadzić do rozwoju pleśni i bakterii, co z kolei może wywołać zatrucia pokarmowe. Ponadto, osoby cierpiące na alergię na pomidory powinny unikać spożywania sproszkowanych pomidorów, ponieważ mogą one powodować reakcje alergiczne. Wysoka zawartość soli i kwasu cytrynowego w sproszkowanych pomidorach może również prowadzić do problemów z nadciśnieniem i refluksem żołądkowym u niektórych osób. Dlatego przed spożyciem sproszkowanych pomidorów zawsze należy sprawdzić ich skład i upewnić się, że pochodzą one z zaufanego źródła. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, należy skonsultować się ze specjalistą od żywienia lub lekarzem.
Sproszkowane pomidory to produkt spożywczy o intensywnym smaku i aromacie pomidorów, który idealnie nadaje się do przyprawiania potraw lub jako dodatek do dań kuchni włoskiej.
Sproszkowane pomidory są dobrym źródłem wielu składników odżywczych, w tym błonnika, witamin (A, C, K) oraz minerałów (potasu, magnezu). Ich funkcja w żywieniu polega na uzupełnieniu diety w składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak regulacja trawienia, poprawa odporności, utrzymanie zdrowych kości i skóry oraz zapobieganie chorobom serca i nowotworom.