Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Produkty zbożowe
dobry składnik
Spożycie sosu sojowego zawierającego pszenicę może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Objawy nietolerancji glutenowej mogą obejmować biegunki, wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, nudności, wymioty, a także problemy z układem odpornościowym i nerwowym. Dlatego osoby, które mają nietolerancję glutenu lub celiakię, powinny unikać spożywania sosów sojowych z dodatkiem pszenicy i wybierać te, które są bezglutenowe.
One sentence about a food product: Soy sauce contains wheat
Składnik sosu sojowego, czyli soja, jest często wykorzystywany jako zamiennik lub uzupełnienie białka zwierzęcego w produktach spożywczych, zwłaszcza w wegańskiej i wegetariańskiej diecie. Z kolei pszenica jest często stosowana jako składnik w pieczywie, makaronach i innych wyrobach cukierniczych. Funkcja pszenicy w produktach spożywczych zależy od jego roli w danym produkcie, na przykład w pieczywie pszenica pomaga w tworzeniu struktury chleba, a w makaronach jest odpowiedzialna za elastyczność i konsystencję ciasta.