sole magnezowe kwasu cytrynowego

KATEGORIA | Minerały i mikroelementy

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Po spożyciu soli magnezowych kwasu cytrynowego mogą wystąpić pewne potencjalne zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednym z najczęstszych objawów spożycia zbyt dużej ilości tych soli jest biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha i zawroty głowy. W przypadku spożycia bardzo dużej ilości soli magnezowych kwasu cytrynowego może dojść do zaburzeń elektrolitowych, które mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak problemy z krążeniem. Dlatego ważne jest, aby spożywać sole magnezowe kwasu cytrynowego z umiarem i zgodnie z zaleceniami producenta. Osoby z chorobami nerek, nadciśnieniem tętniczym i innymi schorzeniami powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem tych soli.

Informacje o składniku

Sole magnezowe kwasu cytrynowego to naturalny składnik występujący w wielu produktach spożywczych, który pomaga regulować poziom magnezu we krwi, wspiera pracę serca oraz wpływa pozytywnie na metabolizm i układ nerwowy człowieka.

Funkcja

Sole magnezowe kwasu cytrynowego są używane w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności, mający na celu regulację kwasowości oraz zapobieganie utracie wody. W diecie człowieka magnez odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mięśni, układu nerwowego oraz serca. Sole magnezowe kwasu cytrynowego mają za zadanie zwiększać przyswajalność magnezu przez organizm, co wpływa na poprawę jego stanu zdrowia.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik