Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy
dobry, ale
Spożycie soli wędzonej może stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka, ponieważ może być przyczyną wystąpienia chorób układu krążenia. Zawartość soli w wędlinach i innych produktach wędzonych jest bardzo wysoka, a nadmierna konsumpcja soli może prowadzić do zwiększenia ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, w tym chorób serca i udaru mózgu. Ponadto, wędzone mięso może zawierać związki rakotwórcze, takie jak benzopiren, które powstają w procesie wędzenia. Dlatego zaleca się umiarkowane spożycie soli wędzonej oraz wybieranie produktów wędzonych o niższej zawartości soli.
Sól wędzona to produkt spożywczy o intensywnym, dymnym smaku, który doskonale nadaje się do wzbogacenia smaku potraw mięsnych, rybnych oraz warzywnych.
Sól warzona, zwana także solą kuchenną, jest uważana za podstawowy składnik smakowy w produktach spożywczych. Jej funkcje to m.in.: - Nadanie smaku i poprawa walorów smakowych potraw - Zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów i przedłużenie trwałości produktu - Regulacja ciśnienia krwi i równowagi elektrolitowej organizmu - Uczestnictwo w procesie trawienia białek - Zapewnienie odpowiedniego smaku i konsystencji pieczywa.