Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
Spożycie soli potasowej KCI w nadmiarze może prowadzić do nadmiaru potasu w organizmie, co nazywa się hiperkaliemią. Hiperkaliemia może powodować zaburzenia rytmu serca, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do zatrzymania akcji serca. Osoby z niewydolnością nerek lub inne osoby z zaburzeniami metabolizmu potasu powinny unikać spożywania soli potasowej KCI. Wysoki poziom potasu we krwi może również powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, nudności i wymioty. Dlatego ważne jest, aby spożywać sól potasową KCI z umiarem i zawsze konsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem jej do diety.
Sól potasowa KCI to produkt spożywczy, który jest stosowany jako zamiennik soli kuchennej, ponieważ zawiera mniej sodu.
Sól potasowa KCI jest stosowana jako substytut soli kuchennej (NaCl) w produktach spożywczych. Jej funkcją jest zapewnienie smaku soli oraz poprawa trwałości i bezpieczeństwa żywności poprzez zmniejszenie zawartości sodu. Ponadto, sól potasowa KCI jest bogata w potas, który jest korzystny dla zdrowia, ponieważ pomaga regulować ciśnienie krwi i działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.