Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy i zioła
dobry, ale
Po spożyciu soli himalajskiej czarnej (kala namak) mogą wystąpić pewne zagrożenia dla zdrowia człowieka. Ponieważ ta forma soli jest wzbogacona w siarczany, nadmierne spożycie może prowadzić do problemów z trawieniem, biegunki, nudności i wymiotów. Ponadto, osoby z cukrzycą powinny unikać spożywania soli czarnej kala namak, ponieważ może wpłynąć na poziom cukru we krwi. Ostatecznie, przed spożyciem soli himalajskiej czarnej (kala namak) zawsze należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu oceny indywidualnego zdrowia i potrzeb żywieniowych.
Czarna kala namak to odmiana soli himalajskiej o intensywnym, siarkowym smaku, często stosowana w kuchni indyjskiej jako dodatek do potraw.
Czarna sól himalajska, zwana również kala namak, jest popularnym składnikiem w wielu kuchniach indyjskich i południowoazjatyckich. Sól ta dodaje potrawom charakterystycznego smaku i zapachu jajek oraz lekko siarkowym posmaku. Czarna sól himalajska jest bogata w minerały, w tym żelazo, siarkę, magnez i wapń. Jest to również dobrze przyswajalna forma soli dla organizmu. W produktach spożywczych czarna sól himalajska jest często używana do aromatyzowania potraw wegetariańskich, takich jak chana masala, tofu scramble i różnego rodzaju sałatek. Może być stosowana do przyprawiania mięs, ale ze względu na charakterystyczny smak jajka, nie jest zalecana do potraw, których smak jest zdominowany przez mięso.