Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Soki
dobry, ale
Spożycie soku z kiwi z zagęszczonego soku z kiwi w proszku może wiązać się z pewnymi potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Przede wszystkim, koncentracja witaminy C w takim soku może być bardzo wysoka, co może prowadzić do nadmiernego spożycia tej witaminy. Nadmiar witaminy C w diecie może prowadzić do biegunki, nudności, a nawet kamieni nerkowych. Ponadto, sok z kiwi może powodować reakcje alergiczne u niektórych osób, zwłaszcza u tych, które są uczulone na owoce cytrusowe. Objawy alergii na kiwi mogą obejmować m.in. obrzęk ust i gardła, trudności w oddychaniu, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Warto również pamiętać o tym, że sok z kiwi z zagęszczonego soku z kiwi w proszku może zawierać dodatki, takie jak cukier czy sztuczne barwniki. Spożycie dużej ilości cukru może prowadzić do otyłości i innych problemów zdrowotnych, a sztuczne barwniki mogą powodować reakcje alergiczne u niektórych osób. Dlatego też, przed spożyciem soku z kiwi z zagęszczonego soku z kiwi w proszku, należy dokładnie przeczytać etykietę i zwrócić uwagę na składniki dodane do produktu. Osoby chore na cukrzycę lub alergiki powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem soku z kiwi.
Sok z kiwi stanowi źródło witaminy C, potasu oraz błonnika, a zagęszczony sok w proszku może być stosowany jako składnik do różnych potraw i napojów.
Składnik ten, czyli sok z kiwi, jest bogaty w witaminę C oraz błonnik pokarmowy. Witamina C jest ważna dla zdrowia układu odpornościowego i układu krążenia, a także pomaga wchłaniać żelazo z innych pokarmów. Błonnik pokarmowy natomiast wpływa korzystnie na trawienie i zapobiega zaparciom. Zagęszczony sok z kiwi w proszku natomiast może być bogaty w witaminę C, ale może zawierać mniej błonnika w porównaniu do świeżego soku z kiwi.