sok z cytryny zagęszczonego soku do korekty smaku kwaśnego

KATEGORIA | Soki

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Spożywanie zagęszczonego soku z cytryny w celu korekty smaku kwaśnego może wiązać się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Wysoka zawartość kwasu cytrynowego w soku z cytryny może prowadzić do erozji szkliwa zębowego i osłabienia struktury zębów. Ponadto, nadmierne spożycie kwasów może prowadzić do refluksu żołądkowego i zgagi. Osoby z chorobami układu pokarmowego, takimi jak choroba wrzodowa lub refluks żołądkowo-jelitowy, powinny unikać nadmiernego spożycia kwaśnych napojów. Zaleca się również unikanie spożywania soku z cytryny w dużych ilościach przez osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ wysoka zawartość potasu w soku może wpłynąć na poziom ciśnienia krwi.

Informacje o składniku

Sok z cytryny zagęszczony jest dobrym produktem spożywczym do korekty smaku kwaśnego

Funkcja

Składnik sok z cytryny zagęszczonego soku cytrynowego jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako naturalny środek konserwujący oraz w celu nadania kwaśnego smaku i aromatu produktom spożywczym, takim jak słodycze, napoje, dżemy i marynaty. Jest on również wykorzystywany jako dodatek smakowy w niektórych przetworach mięsnych oraz w produkcji kosmetyków i środków czystości.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik