Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Soki
dobry składnik
Spożycie soku z cytryn w umiarkowanych ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednakże, spożycie dużej ilości soku z cytryn może powodować problemy z zębami ze względu na kwasowość soku. Ponadto, osoby z nadkwaśnością lub chorobą wrzodową żołądka powinny unikać spożycia dużych ilości soku z cytryn, ponieważ kwasowość soku może podrażnić ich żołądek i zaostrzyć objawy choroby. W przypadku alergii na cytrusy, spożycie cytryny lub soku z cytryn może wywołać reakcję alergiczną.
Sok z cytryn jest bogaty w witaminę C, kwas cytrynowy oraz sole mineralne, może pomóc w oczyszczeniu organizmu i wzmocnić układ odpornościowy, ale ze względu na kwaśny smak należy spożywać go umiarkowanie.
Składnik soku z cytryn, czyli kwas cytrynowy, pełni wiele funkcji w żywieniu. Po pierwsze, kwas cytrynowy pomaga w trawieniu, ponieważ stymuluje produkcję żółci, która jest niezbędna do trawienia tłuszczów. Po drugie, kwas cytrynowy działa jako antyoksydant, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do chorób. Po trzecie, sok z cytryn może pomóc w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, ponieważ, mimo że jest kwaśny, po spożyciu staje się zasadowy w organizmie.