Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Soki
dobry, ale
Spożycie soku pomidorowego z soku zagęszczonego może wiązać się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia. Jednym z nich jest wysoka zawartość soli, ponieważ sok ten jest zwykle słonawy. Spożywanie dużej ilości soli może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Ponadto, sok pomidorowy z soku zagęszczonego może zawierać dodatek cukru, co może być szkodliwe dla osób z cukrzycą lub zmagającymi się z problemami z kontrolą poziomu cukru we krwi. Należy również pamiętać, że sok ten może zawierać konserwanty i inne dodatki chemiczne, które mogą być szkodliwe dla zdrowia w dłuższej perspektywie. W związku z powyższym, zaleca się umiarkowane spożycie soku pomidorowego z soku zagęszczonego oraz zwracanie uwagi na skład i zawartość soli i cukru. Osoby z chorobami serca, nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą lub innymi schorzeniami powinny skonsultować się z lekarzem przed włączeniem tego soku do swojej diety.
Sok pomidorowy z soku zagęszczonego stanowi źródło likopenu, a także zawiera witaminy A, C i K, jest niskokaloryczny, ale może zawierać duże ilości soli.
Składnikami soku pomidorowego z soku zagęszczonego są przede wszystkim woda, cukry proste oraz likopen - przeciwutleniacz, który odgrywa ważną rolę w ochronie przed chorobami układu krwionośnego oraz nowotworami. Sok pomidorowy z soku zagęszczonego jest również źródłem witamin i składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor, witamina C i witamina A, które są niezbędne dla funkcjonowania organizmu.