sok marchwiowy

KATEGORIA | Soki

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Może spowodować przebarwienia skóry

Informacje o składniku

Sok marchwiowy to naturalny napój otrzymywany z wyciśniętych marchewek, bogaty w witaminy i składniki mineralne.

Funkcja

Składnikami w soku marchwiowym są między innymi: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina E, witamina K, potas, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor i błonnik. Funkcja składnika w żywieniu zależy od jego rodzaju. Witamina A jest potrzebna dla dobrej kondycji skóry, oczu i układu odpornościowego. Witaminy z grupy B pełnią rolę w przemianie materii, pomagając w przyswajaniu węglowodanów, białek i tłuszczów. Witamina C jest ważnym antyoksydantem, wspomagającym układ odpornościowy. Witamina E i K pomagają w utrzymaniu dobrego stanu kości i układu krwionośnego, a potas wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego. Miedź i żelazo pomagają w produkcji czerwonych krwinek, natomiast magnez i fosfor wpływają na zdrowie kości i zębów. Błonnik z kolei jest ważny dla trawienia i zapobiegania zaparciom.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik