Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Soki
dobry składnik
Może spowodować przebarwienia skóry
Sok marchwiowy to naturalny napój otrzymywany z wyciśniętych marchewek, bogaty w witaminy i składniki mineralne.
Składnikami w soku marchwiowym są między innymi: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina E, witamina K, potas, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor i błonnik. Funkcja składnika w żywieniu zależy od jego rodzaju. Witamina A jest potrzebna dla dobrej kondycji skóry, oczu i układu odpornościowego. Witaminy z grupy B pełnią rolę w przemianie materii, pomagając w przyswajaniu węglowodanów, białek i tłuszczów. Witamina C jest ważnym antyoksydantem, wspomagającym układ odpornościowy. Witamina E i K pomagają w utrzymaniu dobrego stanu kości i układu krwionośnego, a potas wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego. Miedź i żelazo pomagają w produkcji czerwonych krwinek, natomiast magnez i fosfor wpływają na zdrowie kości i zębów. Błonnik z kolei jest ważny dla trawienia i zapobiegania zaparciom.