Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
Spożycie dużej ilości sody oczyszczonej może powodować zaburzenia elektrolitowe i zaburzenia metaboliczne u ludzi.
Soda oczyszczona, chemicznie nazywana wodorowęglanem sodu, jest składnikiem stosowanym w kuchni do wypieków, a także w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości oraz składnik sodowych soli mineralnych.
Soda oczyszczona w żywieniu pełni funkcję regulatora kwasowości i alkaliczności. Może być stosowana do zmiękczania warzyw i mięsa podczas gotowania, a także jako składnik wypieków, gdzie działa jako środek spulchniający. Może również być stosowana do łagodzenia objawów zgagi, ale należy pamiętać, że jej nadmierne spożycie może prowadzić do niepożądanych skutków zdrowotnych.