Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Spożycie zielonej soczewicy może powodować pewne problemy zdrowotne u niektórych ludzi. Jednym z potencjalnych zagrożeń jest reakcja alergiczna. Osoby uczulone na rośliny strączkowe, takie jak fasola czy groch, mogą również być uczulone na soczewicę. Objawy alergii na soczewicę obejmują świąd skóry, trudności z oddychaniem, obrzęk twarzy i gardła oraz biegunkę. Innym możliwym zagrożeniem jest zawartość kwasu fitynowego w soczewicy, który może wpływać na wchłanianie składników odżywczych z innych pokarmów. W celu uniknięcia tego problemu, zaleca się moczenie soczewicy przed gotowaniem i jedzenie jej z pokarmami bogatymi w witaminę C. Ponadto, spożywanie zbyt dużej ilości soczewicy może prowadzić do trudności trawieniu, wzdęć i bólu brzucha. Dlatego, zaleca się spożywanie soczewicy w umiarkowanych ilościach oraz w połączeniu z innymi zdrowymi składnikami.
Soczewica zielona to bogate źródło białka roślinnego i błonnika pokarmowego
Składnik soczewica instant jest często dodawany do produktów spożywczych ze względu na swoje właściwości odżywcze i funkcjonalne. Soczewica instant to rodzaj przetworzonej soczewicy, która została rozdrobniona i przetworzona w taki sposób, aby uzyskać proszek o bardzo drobnych ziarnach. Jest to składnik bogaty w białko roślinne, błonnik, składniki mineralne takie jak żelazo, miedź, magnez oraz witaminy z grupy B. Funkcja składnika soczewica instant w produktach spożywczych polega na zwiększeniu zawartości białka, błonnika i składników mineralnych. Soczewica instant jest często dodawana do produktów w proszku, takich jak mieszanki do pieczenia, napoje białkowe, a także jako zagęszczacz do zup i sosów. Dzięki swoim właściwościom funkcjonalnym, soczewica instant może również poprawić strukturę i konsystencję produktów spożywczych, dodając im gładkości i kremowości.