Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Ziarna
dobry składnik
Spożywanie surowej, niedogotowanej soczewicy beluga może spowodować zatrucie pokarmowe i objawy takie jak biegunka, wymioty i bóle brzucha.
Soczewica beluga to drobna czarna soczewica o wysokiej zawartości białka i błonnika, która świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup czy dań mięsnych.
Soczewica beluga, podobnie jak inne odmiany soczewicy, stanowi bogate źródło białka roślinnego, błonnika, witamin i minerałów. W potrawach soczewica beluga często pełni rolę składnika zastępującego mięso, dzięki swojemu bogactwu w białko roślinne. Ponadto, ze względu na swój charakterystyczny, delikatny smak i konsystencję, soczewica beluga często wykorzystywana jest w daniach wegetariańskich i wegańskich jako alternatywa dla mięsa. Ze względu na swoje właściwości odżywcze, soczewica beluga jest także ceniona przez osoby dbające o dietę i zdrowy styl życia.