śmietanka pasteryzowana

KATEGORIA | Nabiał

Wpływ na zdrowie

neutralny składnik

Uwaga

Spożycie dużej ilości śmietany pasteryzowanej może prowadzić do problemy z trawieniem i przyspieszać zwiększenie masy ciała.

Informacje o składniku

Śmietanka pasteryzowana to produkt mleczny o kremowej konsystencji, który świetnie nadaje się do dodawania do kawy, herbaty, wypieków oraz zup i sosów.

Funkcja

Śmietanka pasteryzowana jest bogatym źródłem tłuszczu, a także witaminy A i D. W diecie pełni funkcję dostarczenia organizmowi tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo, witaminy A i D zawarte w śmietance pasteryzowanej wpływają korzystnie na wzrok, odporność i mineralizację kości. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, spożywanie śmietanki pasteryzowanej powinno być ograniczone w diecie, zwłaszcza u osób z nadwagą lub podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik