Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nabiał
uważaj na...
Spożycie słodzonego, zagęszczonego i odtłuszczonego mleka może prowadzić do otyłości i cukrzycy typu 2.
Słodzone zagęszczone odtłuszczone mleko jest źródłem białka i wapnia, ale może zawierać dodatkowe cukry i jest przetworzone w celu usunięcia większości tłuszczu.
Składnikami w żywieniu słodzonego, zagęszczonego i odtłuszczonego mleka są białko, tłuszcze, laktoza (cukier mleczny) oraz witaminy i minerały. Białko jest ważne dla budowy tkanek mięśniowych, a tłuszcze dostarczają energii i pomagają wchłaniać niektóre witaminy. Laktoza jest źródłem energii, ale może być trudna do strawienia dla osób z nietolerancją laktozy. Witaminy i minerały w mleku, takie jak wapń, witamina D i witamina B12, są ważne dla zdrowia kości, układu nerwowego i krwi. Jednak ze względu na zawartość cukru i tłuszczu, spożywanie mleka odtłuszczonego i słodzonego powinno być umiarkowane.