Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nabiał
uważaj na...
Spożycie skondensowanego, słodzonego mleka odtłuszczonego może prowadzić do wzrostu poziomu cukru we krwi oraz zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób serca i cukrzycy typu 2.
Słodzone odtłuszczone mleko skondensowane zawiera mniej tłuszczu i wody niż klasyczne mleko, a jednocześnie jest bogatym źródłem białka, wapnia i witamin, takich jak witamina D i B12.
Składnik w żywieniu słodzonego odtłuszczonego mleka skondensowanego pełni funkcję dostarczenia organizmowi węglowodanów (cukrów prostych) oraz białka, co przyczynia się do zwiększenia poziomu energii i poprawy funkcjonowania organizmu. Jednocześnie, ze względu na brak tłuszczu, mleko to ma niższą kaloryczność niż tradycyjne mleko skondensowane, co może być korzystne dla osób dbających o dietę. Należy jednak pamiętać, że ze względu na zawartość cukru, spożywanie słodzonego mleka skondensowanego powinno być umiarkowane.