Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce suszone
dobry składnik
Spożycie dużych ilości suszonych śliwek może powodować biegunkę lub wzdęcia z powodu wysokiej zawartości błonnika.
Śliwki suszone są bogate w błonnik i naturalne cukry
Składnikami odżywczymi w suszonej śliwce są głównie błonnik pokarmowy, fruktoza, sacharoza, glukoza, witaminy C, K oraz beta-karoten. Błonnik pokarmowy jest szczególnie ważny dla zdrowia jelit, ponieważ przyspiesza trawienie i zapobiega zaparciom. Fruktoza, sacharoza i glukoza to proste cukry, które są głównym źródłem energii dla organizmu. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Beta-karoten natomiast jest ważnym związkiem przeciwutleniającym, który pomaga chronić nas przed chorobami serca i nowotworami.