Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Skrobia
neutralny składnik
Spożycie dużej ilości skrobi w proszku może prowadzić do niebezpiecznych dla zdrowia skutków. Jednym z największych zagrożeń jest uduszenie, które może nastąpić w wyniku wdychania pyłu skrobiowego do płuc. Inne zagrożenia obejmują problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, wzdęcia i bóle brzucha. Skrobia w proszku może również powodować reakcje alergiczne u niektórych osób, szczególnie u tych z alergią na pyłki lub mąkę pszenną. Dlatego ważne jest, aby unikać spożycia skrobi w proszku w dużych ilościach i zachować ostrożność podczas korzystania z produktów zawierających skrobię w proszku.
Skrobia w proszku to produkt spożywczy, który jest powszechnie stosowany jako zagęszczacz lub w celu nadania konsystencji potrawom.
Skrobia tapiokowa jest często dodawana do produktów spożywczych jako zagęstnik, wypełniacz, emulgator lub stabilizator. Składnik ten może poprawić konsystencję i teksturę żywności, a także wydłużyć czas jej trwałości. Ponadto, skrobia tapiokowa jest jednym z nielicznych składników skrobiowych, które są bezglutenowe, co czyni ją popularną w produktach dla osób z nietolerancją glutenu.