Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Skrobia
neutralny składnik
Spożycie skrobi tapioki może potencjalnie zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, ponieważ tapioka ma wysoki indeks glikemiczny. Jednakże, spożycie w umiarkowanych ilościach jest zwykle bezpieczne dla większości ludzi. Osoby z nietolerancją fruktozy lub alergią na maniok mogą jednak doświadczyć negatywnych skutków po spożyciu skrobi tapioki. Większe ilości skrobi tapioki mogą również powodować problemy z trawieniem i prowadzić do zaparcia.
Skrobia tapioka jest pozyskiwana z korzeni manioku i często wykorzystywana jako zagęszczacz w żywności.
Składnik skrobia ryżowa jest często dodawany do produktów spożywczych jako zagęszczacz, emulgator lub stabilizator. Jest to naturalna substancja, która jest pozyskiwana z ziaren ryżu i ma zdolność do wchłaniania i zatrzymywania wody, co przyczynia się do poprawy konsystencji i tekstury produktu. Skrobia ryżowa jest często stosowana w przemyśle spożywczym do produkcji sosów, zapraw, deserów, ciast i innych produktów spożywczych.