Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Skrobia
uważaj na...
Skrobia modyfikowana z manioku może potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka, jeśli jest spożywana w dużych ilościach lub przez osoby z alergią na maniok. Może to prowadzić do zwiększonego poziomu toksyny cyjankowej, która jest naturalnie obecna w manioku. W skrajnych przypadkach może to prowadzić do uszkodzenia nerwów, co może skutkować porażeniem. W przypadku spożywania umiarkowanych ilości skrobi modyfikowanej z manioku, nie powinno to jednak stanowić zagrożenia dla zdrowia.
Skrobia modyfikowana z manioku jest powszechnie stosowana jako zagęstnik i stabilizator w przemyśle spożywczym.
Skrobia modyfikowana z manioku jest często wykorzystywana jako składnik w produktach spożywczych ze względu na jej zdolność do poprawiania tekstury, lepkości i stabilności produktów. Funkcja skrobi modyfikowanej z manioku w produktach spożywczych zależy od stopnia jej modyfikacji. Może ona pełnić rolę zagęstnika, stabilizatora, emulgatora lub substancji utrzymującej wilgoć. Skrobia modyfikowana z manioku umożliwia również producentom dostosowanie produktów spożywczych do specyficznych potrzeb konsumentów, takich jak preferencje smakowe i dietetyczne, co czyni ją popularnym składnikiem w procesie produkcji żywności.