Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Skrobie modyfikowane
neutralny składnik
Możliwym działaniem niepożądanym na zdrowie człowieka skrobi zmodyfikowanej może być zwiększenie ryzyka chorób autoimmunologicznych.
Skrobia modyfikowana to produkt spożywczy otrzymywany w procesie modyfikacji naturalnej skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, który służy jako zagęstnik, stabilizator lub zagęszczacz w przetworach spożywczych.
Funkcją składnika skrobi modyfikowanej w potrawach jest poprawa ich tekstury, stabilizacja konsystencji oraz zwiększenie czasu trwałości. Skrobia modyfikowana może być dodawana do potraw w celu zagęszczenia sosów, zapewnienia kremowości zupom oraz poprawienia konsystencji masy mięsnej lub wypieków. Składnik ten może również zapobiegać separacji składników w produktach spożywczych i zwiększać ich trwałość poprzez zmniejszenie aktywności wody.