Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
neutralny składnik
Skórka z pomarańczy może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka ze względu na wysoką zawartość pestycydów i innych toksycznych substancji chemicznych, które mogą gromadzić się w skórce owocu. Spożycie skórki pomarańczy może prowadzić do wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych, takich jak bóle żołądka, nudności, wymioty, biegunka, a w niektórych przypadkach nawet zatrucia pokarmowe. Dlatego zaleca się ostrożność przy spożywaniu skórki pomarańczy i unikanie jej, jeśli istnieje podejrzenie, że mogła być narażona na szkodliwe substancje chemiczne.
Skórka z pomarańczy to produkt spożywczy, który dodaje intensywnego smaku i aromatu wielu potrawom i deserom.
Składnik skórka z pomarańczy jest często dodawany do produktów spożywczych ze względu na swoją aromatyczną i smakową funkcję. Skórka pomarańczy zawiera olejki eteryczne, które nadają produktom intensywny smak i zapach. Ponadto skórka pomarańczy jest bogata w flawonoidy i witaminy, co przyczynia się do wartości odżywczej produktu. Składnik ten jest często stosowany w cukiernictwie, piekarnictwie i przemyśle spożywczym do produkcji ciast, deserów, słodyczy, konfitur i napojów.