Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce suszone
neutralny składnik
Spożycie suszonej skórki pomarańczowej może stanowić pewne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Istnieje ryzyko, że skórka pomarańczowa suszona może być skażona pestycydami lub innymi szkodliwymi substancjami chemicznymi, które zostały użyte w procesie uprawy, transportu lub przechowywania owoców. Spożywanie suszonej skórki pomarańczowej może również powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na cytrusy. Ponadto skórka pomarańczowa jest bogata w błonnik, co może prowadzić do problemów żołądkowych, takich jak biegunka, wzdęcia i zaparcia, jeśli jest spożywana w dużych ilościach. Dlatego zaleca się, aby przed spożyciem suszonej skórki pomarańczowej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Skórka pomarańczowa suszona to smaczny dodatek do wypieków i deserów
Składnik skórka pomarańczowa kandyzowana jest używana w produktach spożywczych jako dodatek smakowy i aromatyzujący. Skórki pomarańczowe są gotowane w syropie cukrowym, który konserwuje je i dodaje słodycz. Skórki pomarańczowe kandyzowane są popularnym składnikiem wypieków, takich jak ciasta, babeczki i muffiny, a także w deserach, jak lody i puddingi. Skórki pomarańczowe kandyzowane mogą również służyć jako dekoracja na wierzchu ciast i innych wyrobów cukierniczych.