Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
neutralny składnik
Skóra pomarańczy może zawierać śladowe ilości niebezpiecznych pestycydów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka po spożyciu. Ponadto, spożywanie skórek z owoców cytrusowych może powodować reakcje alergiczne u niektórych osób. W związku z tym zaleca się, aby nie spożywać skórek pomarańczy ani innych owoców cytrusowych, chyba że są dokładnie umyte i pochodzą z ekologicznych źródeł.
Skórka pomarańczy jest bogata w przeciwutleniacze i może być używana do przygotowywania różnych potraw i napojów.
Składnik skóra pomarańczowa, zwany również błonnikiem pokarmowym, pektyną lub bioflawonoidami, pełni kilka ważnych funkcji w produktach spożywczych. Po pierwsze, jest to naturalny zagęszczacz, który pomaga w utrzymaniu odpowiedniej konsystencji produktów. Po drugie, skóra pomarańczowa zawiera antyoksydanty, które pomagają w ochronie przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Po trzecie, składnik ten może pomóc w regulacji poziomu cholesterolu, co jest ważne dla utrzymania zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wreszcie, skóra pomarańczowa stanowi również źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla zdrowia układu pokarmowego oraz regulacji poziomu glukozy we krwi.