Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
dobry składnik
Wysoka zawartość kwasu cytrynowego w skoncentrowanym soku z cytryny może prowadzić do uszkodzenia szkliwa zębów oraz podrażnień błony śluzowej jamy ustnej.
Skoncentrowany sok z cytryny to produkt spożywczy o silnie kwaśnym smaku, który powstaje poprzez odparowanie wody z soku pozyskanego z cytryn.
Składnik ten pełni wiele funkcji w żywieniu, jednak skoncentrowany sok z cytryny jest bogaty w witaminę C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz pomaga wchłaniać żelazo z pożywienia. Zawiera również flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wprowadzenie skoncentrowanego soku z cytryny do diety może również pomóc w utrzymaniu właściwego pH organizmu oraz wspierać trawienie. Jednak należy pamiętać, że skoncentrowany sok z cytryny jest bardzo kwaśny i powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach.