Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nasiona i orzechy
dobry składnik
Spożycie większej ilości siemienia lnianego żółtego może prowadzić do blokowania przewodu pokarmowego i utrudnienia wchłaniania składników odżywczych.
Siemię lniane żółte jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, kwasów omega-3 oraz białka, co przyczynia się do poprawy trawienia, zmniejszenia ryzyka chorób serca oraz zapewnienia odpowiedniej ilości składników odżywczych w diecie.
Składnik w żywieniu, który w szczególności wyróżnia siemię lniane żółte, to kwas alfa-linolenowy, który jest niezbędny w diecie człowieka, ponieważ organizm nie jest w stanie go samodzielnie wyprodukować. Kwas ten jest ważnym składnikiem budulcowym błon komórkowych, a także pełni rolę w syntezie hormonów. W 100 gramach siemienia lnianego żółtego znajduje się około 20 gramów białka, 30 gramów węglowodanów oraz 38 gramów tłuszczu, w tym aż 66% stanowi kwas tłuszczowy omega-3. Ponadto, siemię lniane żółte jest bogate w błonnik pokarmowy oraz witaminy z grupy B i E.