siemię lniane prażone

KATEGORIA | Orzechy i nasiona

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożywanie prażonego siemienia lnianego może powodować pewne zagrożenia dla zdrowia człowieka, szczególnie jeśli jest spożywane w dużych ilościach. Przede wszystkim, siemię lniane ma działanie przeczyszczające, więc w nadmiarze może powodować biegunkę, wzdęcia i dyskomfort żołądkowy. Ponadto, siemię lniane zawiera kwas cyjanowy, który w dużych ilościach może być toksyczny dla organizmu. Jednakże, po prażeniu ilość kwasu cyjanowego jest znacznie zmniejszona i zwykle nie stanowi zagrożenia dla ludzkiego zdrowia. Ostatecznie, osoby z nietolerancją lub alergią na siemię lniane powinny unikać jego spożycia, a osoby przyjmujące leki powinny skonsultować się z lekarzem przed dodaniem siemienia lnianego do swojej diety, ponieważ może on wpływać na skuteczność niektórych leków.

Informacje o składniku

Siemię lniane prażone to bogate źródło błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3, które może być dodane do różnych potraw, aby wzbogacić ich wartość odżywczą.

Funkcja

Składnik siemię lniane prażone zawiera wiele wartości odżywczych, w tym błonnik, białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i lignany. Błonnik może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i trawieniu, a także w utrzymaniu zdrowia jelit. Kwasy tłuszczowe omega-3 są korzystne dla serca i mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Lignany są związane z ochroną przed niektórymi chorobami, w tym rakiem piersi. Dlatego też, siemię lniane prażone jest często dodawane do produktów spożywczych, takich jak pieczywo, musli czy jogurty, aby zwiększyć ich wartość odżywczą.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik