Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
Spożycie siarczanów może prowadzić do szeregu potencjalnych zagrożeń dla zdrowia człowieka. Siarczany są dodawane do żywności jako konserwant, aby przedłużyć jej trwałość i zabezpieczyć przed zepsuciem przez bakterie i drożdże. Jednak spożycie nadmiernych ilości siarczanów może powodować problemy zdrowotne, takie jak bóle głowy, nudności, wymioty, biegunkę i problemy z oddychaniem. Osoby z nietolerancją siarczanów lub astmatycy mogą być szczególnie narażone na działanie siarczanów. Dlatego ważne jest, aby spożywać żywność z umiarem i zwracać uwagę na etykiety produktów spożywczych, aby uniknąć spożycia nadmiernych ilości siarczanów.
Siarczyny to dodatki spożywcze, które są stosowane głównie jako konserwanty w produktach mięsnych i w winach, ale w nadmiernych ilościach mogą wywoływać reakcje alergiczne.
Funkcją składnika siarczyny w żywieniu jest dostarczanie organizmowi siarki, która jest niezbędna do produkcji wielu ważnych związków, takich jak aminokwasy siarkowe (np. cysteina czy metionina), hormony tarczycy czy też glutation - ważnego przeciwutleniacza. Siarka jest również ważna dla zdrowia skóry, włosów i paznokci.