Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Suplementy diety
dobry składnik
Spożycie siarczanu żelaza w nadmiernych ilościach może prowadzić do wystąpienia szeregu problemów zdrowotnych. Objawy zatrucia mogą obejmować biegunkę, nudności, wymioty, ból brzucha oraz zawroty głowy. W przypadku spożycia dużej dawki siarczanu żelaza może dojść do uszkodzenia wątroby, nerek oraz serca. Osoby zmagające się z chorobami układu krążenia, anemią lub zaburzeniami metabolicznymi powinny unikać spożywania tego związku chemicznego. Długotrwałe narażenie na duże dawki siarczanu żelaza może również prowadzić do poważnych chorób neurologicznych i psychiatrycznych. Wszelkie podejrzenia zatruć siarczanem żelaza powinny być zgłaszane jak najszybciej lekarzowi.
Siarczan żelaza to produkt spożywczy, który jest bogatym źródłem żelaza, a jego spożycie może pomóc w zapobieganiu niedokrwistości.
Funkcją składnika siarczanu wapnia w produktach spożywczych jest stabilizacja konsystencji oraz poprawa trwałości i wytrzymałości produktów. Siarczan wapnia jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek do produktów takich jak sery, dżemy, sosy oraz jogurty, ponieważ pomaga w utrzymaniu odpowiedniej konsystencji tych produktów. Siarczan wapnia jest także wykorzystywany jako środek konserwujący, który zapobiega rozwojowi bakterii i drobnoustrojów w produktach spożywczych.