Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Białka
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika serwatki zmodyfikowanej na ludzi może być wystąpienie reakcji alergicznych.
Serwatka zmodyfikowana to składnik żywnościowy, który powstaje w wyniku przetwarzania mleka, ma wysoką wartość odżywczą, a dzięki procesowi modyfikacji może być wykorzystywana w wielu produktach spożywczych.
Składnik w żywieniu serwatka zmodyfikowana pełni funkcję źródła białka o wysokiej wartości odżywczej. Jest to produkt otrzymywany w procesie produkcji sera, który zostaje poddany procesom modyfikacji w celu uzyskania pożądanych właściwości, takich jak zmniejszenie zawartości laktozy, a zwiększenie zawartości białka czy wzbogacenie w określone aminokwasy. Serwatka zmodyfikowana jest często wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako składnik żywności, w suplementach diety, a także w żywieniu sportowców, ponieważ stanowi łatwo przyswajalne źródło wysokiej jakości białka, niezbędnego do regeneracji i budowy mięśni.