ser twardy zawiera lizozym jajeczny

KATEGORIA | Nabiał

Wpływ na zdrowie

neutralny składnik

Uwaga

Ser twardy zawiera lizozym jajeczny, który może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka w przypadku spożycia w nadmiernych ilościach. Wysoka dawka lizozymu jajecznego może wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na jaja. Ponadto, spożywanie dużych ilości serów twardych zawierających lizozym jajeczny może prowadzić do nadmiernego spożycia białka, co z kolei może wpłynąć negatywnie na układ nerkowy. Z tego powodu zaleca się umiarkowanie spożywanie sera twardego oraz zachowanie ostrożności w przypadku alergii na jaja.

Informacje o składniku

Ser twardy jest bogatym źródłem białka, wapnia i witaminy D, a lizozym jajeczny zawarty w nim może mieć pozytywny wpływ na odporność organizmu.

Funkcja

Funkcją składnika serów twardych zawierających lizozym jajeczny jest hamowanie rozwoju niepożądanych mikroorganizmów, co przedłuża trwałość i bezpieczeństwo produktu spożywczego. Lizozym jajeczny jest naturalnym enzymem, który działa przeciwbakteryjnie poprzez hydrolizę wiązań glikozydowych w peptydoglikanie ściany komórkowej bakterii. Dzięki tej właściwości, ser zawierający lizozym jajeczny może być stosowany jako konserwant w produktach spożywczych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik