ser pleśniowy

KATEGORIA | nabiał

Wpływ na zdrowie

neutralny składnik

Uwaga

Spożycie sera pleśniowego może potencjalnie prowadzić do objawów alergicznych u niektórych osób

Informacje o składniku

Ser pleśniowy jest dobrym źródłem wapnia i białka, zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę K, a także może pomóc w regulowaniu ciśnienia krwi i wzmocnieniu układu odpornościowego.

Funkcja

Ser pleśniowy ma składnik zwany penicyliną, który jest naturalnym antybiotykiem wytwarzanym przez pleśnie. Penicylina jest ważna w żywieniu serów pleśniowych, ponieważ pomaga w utrzymaniu ich jakości i zapobiega rozwojowi niepożądanych bakterii. Oprócz tego, sery pleśniowe są bogate w białka, tłuszcze oraz wapń, co czyni je wartościowym źródłem składników odżywczych w diecie.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik