Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | nabiał
dobry składnik
Ser parmigiano-reggiano z mleka krowiego może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka w przypadku spożycia przez osoby z alergią na białka mleka krowiego. Objawy takiej alergii mogą obejmować: bóle brzucha, biegunkę, wymioty, skurcze jelitowe, a w przypadkach cięższych także trudności w oddychaniu, obrzęk naczynioruchowy czy wstrząs anafilaktyczny. Dlatego osoby z taką alergią powinny unikać spożywania produktów mlecznych z mleka krowiego, w tym także sera parmigiano-reggiano.
Parmigiano-Reggiano to naturalny, twardy, dojrzewający ser włoski o wyrazistym smaku, produkowany z mleka krowiego.
Ser parmigiano-reggiano z mleka krowiego jest bogatym źródłem białka, wapnia oraz innych składników odżywczych. Białko w tym serze pełni ważną funkcję budulcową dla organizmu, pomagając w budowie i regeneracji tkanek mięśniowych oraz innych tkanek. Wapń jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju kości i zębów oraz pełni wiele innych ważnych funkcji w organizmie, takich jak przewodzenie impulsów nerwowych. Ser parmigiano-reggiano zawiera również inne składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, witaminę A i D oraz potas.