Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | nabiał
neutralny
Spożycie zbyt dużej ilości sera edamskiego może prowadzić do problemów z trawieniem i biegunki
Ser edamski jest bogatym źródłem białka, wapnia i witaminy D, stanowi też źródło tłuszczów nasyconych i soli.
Ser edamski jest dobrym źródłem białka oraz wapnia. Białko jest niezbędne do budowy mięśni, skóry, kości i innych tkanek organizmu. Wapń jest nie tylko ważny dla budowy mocnych kości i zębów, ale również bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych w organizmie, takich jak skurcz mięśni, przewodzenie impulsów nerwowych oraz krzepnięcie krwi. Ser edamski zawiera również tłuszcze, które dostarczają energii oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A, D, E i K.