seler naciowy

KATEGORIA | Warzywa

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużych ilości selera naciowego może prowadzić do nadmiernego zwiększenia stężenia sodu we krwi.

Informacje o składniku

Seler naciowy to warzywo o długich, soczystych łodygach i subtelnie korzennej nucie, idealne do spożywania na surowo lub jako dodatek do zup i sałatek.

Funkcja

Seler naciowy to warzywo, które jest często dodawane do sałatek, zup i innych dań, ze względu na swój charakterystyczny smak i chrupiącą konsystencję. Funkcja składnika seler naciowego w potrawach polega na dodaniu świeżości i lekkostrawnego smaku, który uzupełnia i wzbogaca danie. Ponadto, seler naciowy jest źródłem błonnika, witaminy C, K i potasu, co czyni go wartościowym składnikiem odżywczym.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik