sacharyna

KATEGORIA | Słodziki i substancje słodzące

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Sacharyna jest popularnym substytutem cukru, jednak spożycie jej w nadmiarze może prowadzić do pewnych zagrożeń dla zdrowia człowieka. Oto lista potencjalnych zagrożeń po spożyciu sacharyny: 1. Ryzyko wystąpienia nowotworów: Chociaż badania nad tym tematem są prowadzone od lat, nie jest jasne, czy sacharyna jest bezpośrednią przyczyną nowotworów. Jednakże, badacze zauważyli, że długoletnie spożywanie sacharyny przez zwierzęta prowadzi do rozwoju nowotworów. 2. Zaburzenia metaboliczne: Spożywanie sacharyny może zwiększać ryzyko wystąpienia otyłości, a także zaburzeń metabolicznych takich jak insulinooporność, co z kolei może prowadzić do rozwoju cukrzycy. 3. Potencjalne ryzyko dla zdrowia płodu: Spożycie sacharyny przez kobiety w ciąży może zwiększyć ryzyko wystąpienia u dziecka zaburzeń metabolicznych i alergii. 4. Zaburzenia trawienne: Spożycie sacharyny może prowadzić do zaburzeń trawienia, w tym do biegunek, wzdęć, a także do reakcji alergicznych u osób z nietolerancją na ten składnik. 5. Ryzyko wystąpienia chorób serca: Niekontrolowane spożycie sacharyny może prowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Informacje o składniku

Sacharyna to sztuczny słodzik o niskiej kaloryczności, stosowany jako alternatywa dla cukru

Funkcja

Funkcja składnika sacharozy w produktach spożywczych polega głównie na dodaniu słodkiego smaku oraz dostarczeniu energii w postaci łatwo przyswajalnych węglowodanów. Sacharoza występuje między innymi w cukrze stołowym, słodyczach, słodkich napojach i przetworach spożywczych jako jeden z głównych składników słodzących.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik