Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Ziarna
dobry składnik
Spożycie ryżu białego carnaroli może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 z powodu wysokiego indeksu glikemicznego.
Ryż biały carnaroli to długoziarnisty rodzaj ryżu, którego konsystencja po ugotowaniu jest aksamitna i delikatna.
Składnik ryżu, czyli skrobia, jest źródłem węglowodanów, która stanowi ważne źródło energii dla organizmu. Ryż biały i carnaroli mają podobną funkcję w potrawach - służą jako dodatek i wypełniacz, będąc bazą dla dań głównych lub dodatku do zup i sałatek. W zależności od sposobu przygotowania oraz dodatków, potrawy z ryżu mogą mieć różny smak i konsystencję, a także wartości odżywcze.