ryż ryż biały carnaroli

KATEGORIA | Ziarna

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie ryżu białego carnaroli może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 z powodu wysokiego indeksu glikemicznego.

Informacje o składniku

Ryż biały carnaroli to długoziarnisty rodzaj ryżu, którego konsystencja po ugotowaniu jest aksamitna i delikatna.

Funkcja

Składnik ryżu, czyli skrobia, jest źródłem węglowodanów, która stanowi ważne źródło energii dla organizmu. Ryż biały i carnaroli mają podobną funkcję w potrawach - służą jako dodatek i wypełniacz, będąc bazą dla dań głównych lub dodatku do zup i sałatek. W zależności od sposobu przygotowania oraz dodatków, potrawy z ryżu mogą mieć różny smak i konsystencję, a także wartości odżywcze.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik