Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Ryby i owoce morza
dobry składnik
Spożycie rozdrobnionej ryby może potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka z kilku powodów. Po pierwsze, jeśli ryba była skażona toksynami lub zanieczyszczona metalem ciężkim, to spożycie rozdrobnionej ryby może prowadzić do zatrucia pokarmowego lub poważnych chorób, takich jak choroba Minamata, związana z narażeniem na rtęć. Po drugie, jeśli ryba była przechowywana w niewłaściwych warunkach lub nie została odpowiednio ugotowana, to może zawierać patogeny, takie jak bakterie, wirusy lub pasożyty, które mogą spowodować choroby związane z jedzeniem. W związku z tym, zawsze należy upewnić się, że ryba, którą spożywamy, pochodzi z zaufanego źródła i została odpowiednio przygotowana przed spożyciem.
Ryby rozdrobnione to produkt spożywczy o wysokiej zawartości białka i zdrowych kwasów tłuszczowych
Składnik ryby morskiej szproty Sprattus zawiera wiele wartości odżywczych, takich jak białko, kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz witaminy i minerały. Białko jest niezbędnym składnikiem budulcowym dla organizmu człowieka, a kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz serca. Szproty są również źródłem witaminy D, która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz odporności organizmu. Wreszcie, minerały, takie jak fosfor i selen, są również obecne w szprotach i przyczyniają się do utrzymania równowagi elektrolitowej i wspomagają układ odpornościowy organizmu.