ryby morskie

KATEGORIA | Ryby i owoce morza

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym składnika na ludzi ryby morskie może być zatrucie pokarmowe

Informacje o składniku

Ryby morskie są ważnym źródłem białka, kwasów omega-3, witaminy D oraz jodu, ale mogą również zawierać zanieczyszczenia takie jak rtęć, dlatego ważne jest spożywanie ich umiarkowanie i wybieranie gatunków o niskiej zawartości metali ciężkich.

Funkcja

Składnikami odżywczymi, które są istotne w diecie ryb morskich, są w szczególności białka, tłuszcze i niektóre mikroelementy. Białka stanowią podstawowy budulec organizmu ryby i są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju. Tłuszcze z kolei są ważnym źródłem energii oraz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego. Mikroelementy, takie jak jod, selen, żelazo czy cynk, są niezbędne dla wielu procesów metabolicznych i wpływają na zdrowie ryb oraz ich zdolność do przystosowania się do zmieniających się warunków środowiska.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik