Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Ryby i owoce morza
dobry składnik
Ryba tuńczyk jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, białko i wiele innych składników odżywczych. Niemniej jednak, spożywanie dużych ilości ryb tuńczyka może wiązać się z pewnymi ryzykami dla zdrowia człowieka. Jednym z potencjalnych zagrożeń jest występowanie rtęci w mięsie ryby tuńczyk. Rtęć jest toksycznym metalem, który może prowadzić do uszkodzenia układu nerwowego, nerek i mózgu. Dlatego zaleca się, aby kobiety w ciąży, matki karmiące oraz dzieci unikały spożywania dużych ilości tuńczyka, ze względu na ich podwyższoną wrażliwość na działanie rtęci. Innym potencjalnym zagrożeniem jest występowanie substancji chemicznych, takich jak dioksyny i PCB, w mięsie ryby tuńczyk. Te substancje mogą wpływać negatywnie na zdrowie człowieka i mogą prowadzić do różnych chorób, takich jak choroby układu hormonalnego, choroby serca i nowotwory. Ważne jest, aby spożywanie ryb tuńczyka odbywało się z umiarem, a ryby pochodzące z ekologicznych źródeł były preferowane. Osoby, które regularnie spożywają ryby tuńczyka, powinny również skonsultować się z lekarzem w celu określenia poziomu rtęci we krwi i ewentualnych działań profilaktycznych.
Ryba tuńczyk to bogate źródło białka i kwasów omega-3
Składnik ryba śledź w produktach spożywczych pełni funkcję m.in. źródła białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Białko z ryby jest pełnowartościowe, czyli zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy wymagane dla organizmu. Kwasy tłuszczowe omega-3 natomiast wpływają korzystnie na pracę serca i mózgu, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi. Produkty spożywcze z dodatkiem ryby śledź mogą zatem stanowić wartościowy składnik diety, szczególnie dla osób dbających o zdrowie serca i układu krążenia.