Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Herbaty
dobry składnik
Rumianek kwiat jest ziołem, uważanym za bezpieczne dla większości ludzi, jednakże istnieją pewne potencjalne zagrożenia dla zdrowia po spożyciu. Osoby uczulone na rośliny z rodziny astrowatych, takie jak nagietki, mniszek lekarski, chryzantemy i pokrzywy, mogą doświadczyć reakcji alergicznych po spożyciu rumianku kwiatu. Objawy mogą obejmować trudności z oddychaniem, pokrzywkę, swędzenie, obrzęk twarzy lub warg i skurcze brzucha. Niektóre osoby mogą również odczuwać nieprzyjemne skutki uboczne po spożyciu rumianku kwiatu, takie jak nudności, wymioty, biegunka i bóle brzucha. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny unikać spożywania rumianku kwiatu, ponieważ może on wpływać na skuteczność tych leków. Ważne jest, aby przed spożyciem rumianku kwiatu skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, szczególnie w przypadku osób z alergiami, ciążą lub stosujących jakiekolwiek leki.
Rumianek kwiat jest często wykorzystywany jako składnik herbaty z powodu swojego kojącego działania.
Składnik rumianek koszyczek (rumianku chamomillae anthodium) jest często wykorzystywany w produktach spożywczych ze względu na swoje właściwości aromatyzujące oraz zdrowotne. Zawiera on naturalne olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy organiczne oraz sole mineralne. W produktach spożywczych jest często wykorzystywany do zapewnienia przyjemnego aromatu, szczególnie w herbatach i napojach ziołowych. Ponadto, składnik ten może również wspomagać trawienie oraz działać łagodząco na układ nerwowy.