Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Produkty zbożowe
dobry składnik
Spożycie rozdrobnionego ziarna żytniego lub mąki żytniej może wywołać reakcje alergiczne u niektórych ludzi.
Rozdrobnione ziarno żytnie i mąka żytnia to produkty spożywcze wykonane z pszenicy gryczanej, które są doskonałym źródłem błonnika i składników mineralnych.
Składnikami odżywczymi w rozdrobnionym ziarnie żytnim i mące żytniej są przede wszystkim węglowodany złożone, błonnik, białko roślinne oraz pewne ilości tłuszczu i soli mineralnych. Stanowią one źródło energii dla organizmu oraz dostarczają niezbędnych składników budulcowych i regulacyjnych. W zależności od stopnia przemiału ziarna żytniego, mąka żytnia zawiera różne ilości błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie i wykazuje działanie prebiotyczne, sprzyjające rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej. Ponadto, ziarno żytnie i mąka żytnia są bogate w witaminy z grupy B oraz minerały takie jak fosfor, magnez i żelazo.