rozdrobnione ziarno żytnie

KATEGORIA | Produkty zbożowe

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie rozdrobnionego ziarna żytniego zawierającego składnik glikozyd cyjanogenny może prowadzić do zatrucia cyjankami.

Informacje o składniku

Rozdrobnione ziarno żytnie to doskonały składnik do pieczenia chleba i innych wypieków, bogate w błonnik, witaminy i minerały.

Funkcja

Składnik ten pełni ważną funkcję w diecie człowieka, głównie dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Błonnik ten zwiększa objętość treści pokarmowej, co skutkuje dłuższym czasem trawienia, a także wpływa na lepsze wchłanianie innych składników odżywczych. Ponadto, rozdrobnione ziarno żytnie zawiera także węglowodany złożone, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości oraz dostarczają organizmowi energii.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik