Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Produkty zbożowe
dobry składnik
Spożycie rozdrobnionego ziarna żytniego zawierającego składnik glikozyd cyjanogenny może prowadzić do zatrucia cyjankami.
Rozdrobnione ziarno żytnie to doskonały składnik do pieczenia chleba i innych wypieków, bogate w błonnik, witaminy i minerały.
Składnik ten pełni ważną funkcję w diecie człowieka, głównie dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Błonnik ten zwiększa objętość treści pokarmowej, co skutkuje dłuższym czasem trawienia, a także wpływa na lepsze wchłanianie innych składników odżywczych. Ponadto, rozdrobnione ziarno żytnie zawiera także węglowodany złożone, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości oraz dostarczają organizmowi energii.