Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa liściaste
dobry składnik
Spożycie większej ilości roszponki może powodować niedokrwienie oraz uszkodzenie wątroby u osób z zaburzeniami metabolicznymi.
Roszponka to warzywo liściaste o jędrnych, delikatnych liściach i łagodnym, orzechowym smaku
Składnik roszponki w potrawach pełni funkcję dodania orzeźwiającego smaku i chrupkości. Roszponka to delikatna roślina zielona, która jest często używana do przygotowywania sałatek, kanapek i różnego rodzaju dań. Jej liście są niezwykle soczyste i zawierają dużo błonnika, witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Roszponka jest też dość delikatna, dlatego najlepiej dodawać ją do potraw na sam koniec, żeby zachować jej chrupkość i orzeźwiający smak.