Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Regulatory kwasowości
dobry składnik
Możliwym negatywnym efektem zdrowotnym regulacji kwasowości kwasem mlekowym lub kwasem cytrynowym może być wystąpienie zgagi lub refluksu żołądkowego.
Regulatory kwasowości kwas mlekowy i kwas cytrynowy to naturalne dodatki spożywcze stosowane do regulacji pH w produktach spożywczych.
Kwas mlekowy i kwas cytrynowy pełnią funkcję składnika regulującego kwasowość potraw. Kwas mlekowy występuje naturalnie w produktach mlecznych, takich jak jogurt, a także w produktach fermentowanych, takich jak kiszone warzywa. Kwas cytrynowy jest z kolei powszechnie stosowany jako dodatek do żywności i może być pochodzenia naturalnego lub sztucznego. Oba kwasy są stosowane jako regulator kwasowości w przetworach spożywczych, aby zapewnić optymalne pH i smak.