Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Regulatory kwasowości
dobry składnik
Spożycie produktów zawierających regulatory kwasowości, takie jak kwas cytrynowy i jabłkowy, może wiązać się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Wysoki poziom spożycia kwasu cytrynowego może prowadzić do uszkodzenia szkliwa zębów i podrażnienia błony śluzowej ust oraz żołądka. Ponadto, zbyt duża ilość kwasu cytrynowego może wpłynąć na pracę układu trawiennego i spowodować problemy z trawieniem. Z kolei nadmiar kwasu jabłkowego może prowadzić do poważnych zaburzeń elektrolitowych, takich jak hipokaliemia, która może prowadzić do skurczów mięśni, zmęczenia, a nawet arytmii serca. Ponadto, spożywanie zbyt wielu produktów zawierających kwas jabłkowy może wpłynąć na pracę układu trawiennego, powodując zgagę, wzdęcia oraz zaburzenia jelitowe. W związku z tym, zaleca się spożywanie produktów zawierających regulatory kwasowości w umiarkowanych ilościach, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia.
Kwas cytrynowy i jabłkowy są powszechnie stosowane jako regulatory kwasowości w produktach spożywczych.
Funkcją składnika regulatory kwasowości kwasu cytrynowego i cytrynianu sodu w produktach spożywczych jest utrzymywanie odpowiedniego poziomu kwasowości, co wpływa na smak, jakość i trwałość produktu. Kwas cytrynowy i cytrynian sodu są powszechnie stosowane jako naturalne konserwanty i antyoksydanty w żywności, umożliwiając przedłużenie jej trwałości poprzez hamowanie wzrostu bakterii i pleśni. Oprócz tego, kwas cytrynowy i cytrynian sodu są także stosowane do regulowania pH, szczególnie w produktach o niskiej kwasowości, takich jak napoje bezalkoholowe oraz w celu poprawy tekstury i jakości wypieku w piekarnictwie.